Weetjes
Consultaties
Breng steeds je EID-kaart (electronische identiteitskaart) mee.
Afhalen
Om iets af te halen kan je op volgende uren bij ons terecht :
- bij voorkeur elke voormiddag van 9u tot 12u.
- als het in de voormiddag niet lukt, kan je van maandag tot donderdag ook tussen 17u en 18u langs komen.
Huisbezoeken
Vraag een huisbezoek – zo mogelijk – telefonisch aan tussen 9u en 12u.
Inschrijven als nieuwe patiënt
Wie in de buurt van de praktijk woont kan zich inschrijven. Ook gezinsleden van reeds ingeschreven patiënten kunnen zich bij ons inschrijven.
Bij in- en uitschrijving dien je langs te komen om een document te ondertekenen. Bij inschrijving brengt je ook je eID-kaart mee. Je bent dan in- of uitgeschreven de eerste dag van de volgende maand.
Behandelingen bij een homeopaat, acupuncturist, chiropractor, ... krijg je enkel terugbetaald als een huisarts van onze praktijk de behandeling op voorhand schriftelijk goedkeurt (max. 2x per jaar).
Wie twijfelt om in te schrijven kan éénmalig een bedenktijd krijgen van 3 maanden (betaling per prestatie).
Uitschrijven als patiënt
Verwittig ons onmiddellijk als je van huisarts verandert: je moet je dan komen uitschrijven.
Als het uitschrijvingsformulier ingevuld is, duurt het 1 maand vooraleer de terugbetaling bij je nieuwe huisarts in orde is. Zolang kan je terecht in onze praktijk.
Forfait, wat is dat?
Forfait houdt in dat de praktijk een vast bedrag per maand per ingeschreven patiënt ontvangt van het ziekenfonds. Het forfait voor de huisarts omvat alle raadplegingen en huisbezoeken.
Forfaitaire betaling kan alleen als de patiënt een vaste huisarts heeft en in orde is met het ziekenfonds. Deze huisarts of huisartsenpraktijk staat in voor de eerstelijnszorg van de patiënt. Het voordeel van een vaste huisarts/praktijk is dat de dokter de (ziekte)geschiedenis van de patiënt kent en dus beter de patiënt kan beoordelen.
Het forfait in België heeft voor de patiënt het grote voordeel dat deze zonder geld naar de huisarts kan. Er is immers geen ‘rem’-geld. Het houdt wel in dat een raadpleging bij een huisarts buiten de eigen praktijk niet wordt terugbetaald. Hierop is één uitzondering : de wachtdiensten. Als de patiënt niet terecht kan in zijn forfaitaire praktijk, kan deze beroep doen op de wachtdienst. De patiënt betaalt dan de wachtdokter en krijgt het ziekenfondstarief terugbetaald door zijn forfaitaire praktijk.
Voorschriften, attesten en formulieren
Voor een attest ivm werk- of schoolverlet dien je de 1ste dag van de afwezigheid op raadpleging te komen.
'Papieren invullen' is een ernstige zaak. Meestal is het nodig dat je op raadpleging komt.
Kom voor een verzekeringszaak bij dezelfde dokter terug.